Żywienie a nowotwory

  Mimo intensywnych badań do dziś nie udało się wyjaśnić wszystkich mechanizmów choroby nowotworowej. 
   Rak jest rezultatem złożonego oddziaływania czynników środowiskowych, zmian w biologii komórki czy czynników genetycznych. Inni uważają że rak powstaje na skutek niedoboru witamin, szczególnie Wit. B17, która jest w pestkach owoców, a czego ludzie nie jedzą. 

JAK POWSTAJE RAK?


   Wiedza na ten temat na pewno dała by podstawy do wprowadzenia profilaktyki przed chorobą. Nie mniej na pewno dużą rolę odgrywa prowadzenie zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania. 

   Komórki nowotworowe rosną i rozmnażają się w niekontrolowany sposób, wnikają do sąsiednich tkanek, przemieszczają się przez naczynia krwionośne lub limfatyczne do innych części ciała, gdzie jako przerzuty zaczynają rosnąć, pasożytując na zdrowej tkance. 

   Prawie każda komórka może przekształcić się w komórkę nowotworową. Przemiana zdrowej komórki w chorą charakteryzuje się zmianą substancji genetycznej. Wtedy to mechanizmy regulujące rozmnażanie komórek przestają prawidłowo działać. Zaczyna się niepohamowany proces rozmnażania się. Komórka nowotworowa dzieli się wciąż od nowa tworząc tkankę nowotworową. 

   W rozwoju nowotworu pewną rolę odgrywają czynniki zewnętrzne i wewnętrzne. Do pierwszych zalicza się promieniowanie radioaktywne, które pochodzi z kosmosu (loty samolotem), z winy człowieka (obciążenia radioaktywne, np. powstałe po wybuchu II wojny światowej). Również substancje chemiczne stymulują powstawanie nowotworów (np. związki smołowe zawarte w dymie tytoniowym). 



  Substancje rakotwórcze: benzol, dioksyny, związki azbestu. 

   Do powstania raka przyczynić się mogą też wirusy (WZW, wirus brodawczaka - HPV, czy Helicobacter pylori w żołądku). 

   Dzięki spożywaniu produktów o dużej zawartości antyoksydantów (przeciwutleniaczy) można wspierać organizm w zwalczaniu wolnych rodników. 


ZWIĄZEK MIĘDZY ODŻYWIANIEM A ROZWOJEM RAKA

    Odżywianie ma wpływ na rozwój nowotworów. Przykładowo, toksyny obecne w używkach  alkoholu, dymie tytoniowym mogą zwiększać ryzyko raka, choćby raka przełyku wśród palaczy.
    Niewłaściwe odżywianie może osłabiać układ immunologiczny, co również ma wpływ na powstawanie nowotworów.   
    Zdrowe odżywianie, unikanie produktów zawierających substancje rakotwórcze, przyjmowanie witamin, minerałów i błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Dieta bogata w mięso zwiększa zachorowanie na raka aż o 56%, bez mięsa- o 23%. Stąd też wegetarianie rzadziej zapadają na raka niż zwolennicy mięsa. Jednak według brytyjskich naukowców różnice w diecie nie dotyczą zachorowalności na raka jelita grubego. 


    Ryzyko zachorowania na raka żołądka było u wegetarian trzy razy mniejsze niż u osób jedzących mięso. Podobnie, ryzyko szpiczaka mnogiego, nowotworu układu krwiotwórczego, było mniejsze o 75 proc. Przyczyny tych zależności nie są jasne – mówią naukowcy.


Share on Google Plus

About Admin

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli napiszesz parę słów, czy podoba Ci się materiał, artykuł itp.